Dienstverleningscentrum Rucphen

Opgave

Het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Rucphen, “het Dienstverleningscentrum” ligt in één van de kamers van de ‘Binnentuin’, een bedrijventerrein van de gemeente Rucphen. Voor het Dienstverleningscentrum heeft ELINGS in maart 2011 een inrichtingsplan gemaakt. Het ontwerp van het gebouw is van de hand van De Twee Snoeken.

Visie

Gebaseerd op het concept van een gebouw in een heide ontginning is het terrein ingericht. De voorzijde van het terrein is organisch vormgegeven. Het verharde voorplein is een symbolische verwijzing naar het plaggen van het heidegebied. Berken en dennen omgeven door heide- en grassoorten bepalen het beeld van de licht glooiende tuin. Het voorplein is omheind door een lage houten keerwand. Hiervoor staan enkele banken – in de zon met beschutting van de heidetuin – een aangename plek vormen om te zitten. De glooiing van de heidetuin met bomen loopt aan de zijkant van het gebouw door.

Bezoekers van het dienstverleningscentrum parkeren aan de west- en zuidzijde van het gebouw. De bestrating van het parkeerterrein refereert in het kleurgebruik aan onlangs afgeplagde heide. De parkeervakken zijn afgeschermd door ligusterhagen wat een groen beeld van het parkeerterrein geeft en een duidelijke scheiding tussen voetpad en autoterrein. Op het terrein wordt gebruik gemaakt van eigentijdse armaturen, welke weinig aandacht vragen. Het achterterrein is omsloten door een hekwerk met twee schuifpoorten.

 

 

Periode: 2011 – 2012

Locatie: Rucphen

Opdrachtgever: Gemeente Rucphen