Hoge Wal

 

Hoge wal bird view

Hoge Wal Goirle – 2000

Een uniek watersysteem en natuurcompensatie vormen leidraad voor de stedenbouwkundige visie en de inrichting van deze woonwijk. Het watersysteem van de wijk Hoge Wal is zo opgezet dat water zolang mogelijk in de wijk blijft. Het regenwater stroomt zichtbaar van het dak naar de beek de Nieuwe Leij. Bewoners worden zo niet alleen bewust van hun omgeving, maar ervaren ook de invloed van veel of weinig neerslag.

In de Hoge Wal is gebruik gemaakt van natuurvriendelijke materialen. Door het gebruik, benutten en stimuleren van deze materialen wordt de betrokkenheid met de omgeving vergroot en ervaren. De betrokkenheid van de bewoners met hun woonwijk is groot.

Onderdeel van deze ‘rode’ ontwikkeling is een zogenoemd natuurcompensatieplan. Ook deze is door ELINGS opgesteld. De Nieuwe Leij is opnieuw ingericht, rondom de beek zijn percelen op verschillende diepten afgegraven. Afhankelijk van de regenval komen de percelen onder water te staan. De dynamiek van het water zorgt voor veel variatie in plantensoorten. De vegetatie benadrukt de overgang tussen nat en droog. Hierdoor is het oorspronkelijke beekdal landschap zichtbaar en leesbaar.

De natte natuur is letterlijk de wijk ingetrokken en vanuit de wijk loopt men via bruggetjes en paden korte ommetjes naar de nieuwe natuur waar vogels fluiten, vlinders fladderen en kikkers kwaken. Men kan zich eventjes helemaal weg wanen en tot rust komen.

Periode: 1996 – 2000

Locatie: Goirle

Opdrachtgever: Gemeente Goirle

Partners: Wissing, bouwfonds